Monday, August 20, 2012

Beraya di Mesir, Hati di Malaysia

Bergambar dengan budak KL lepas solat raya di Masjid Musa, Hayyu Sabie', Kaherah

Bergambar dengan budak KL masa raya rumah pegawai asrama rumah KL




Selamat Hari Raya Aidilfitri mak, ayah, abang & kak wawa, akak & abang awie, kak lang & bakal husband (xtau nama), kodey. Mintak maaf salah silap. 
Dapat kesempatan beraya kat perantauan ni tanpa korang semua membuatkan kak uda lagi appreciate erti 1 keluarga. Semoga bertambah kasih sayang antara kita semua. 

Thursday, May 31, 2012

Rejab bulan Mulia

31 May bersamaan 10 Rejab. Dah berlalu 10 hari dalam bulan Rejab.

Banyak2 kan la baca doa ni



Doa mak bagi masa nak datang Mesir


Hari tu, masa dengar berita opah meninggal, terus teringat dekat doa ni. 
Bulan Ramadhan tahun ni, opah dah xde. Saya pun belum tentu ada. Mati tu bila2 boleh jadi.
Bila terfikir bulan Ramadhan, teringat pulak bulan Syawal tahun lepas, makan kerepek sama2 dgn opah masa ziarah opah kat kampung.
Semoga Allah tempatkan opah di kalangan orang yang beriman. Amin.

p/s: untuk kaum wanita yang x habis lagi ganti puasa, puasa la ye sebelum masuk bulan Ramadhan. Lagi pun, puasa dalam bulan Rejab, banyak fadhilatnya.






Friday, April 27, 2012

Spring 2012

untuk mak n ayah



taken dekat padang area rumah wilayah. i was on my way home from markas pelajar perubatan dgr ceramah.
subhanallah, x penah tgk bunga color purple kat malaysia except morning glory. :)

Sunday, January 1, 2012

Memory paling best in 2011

dari kiri Ust. Muin, Ukhti Noura, Ukhti Tahreer, saya


Memory paling best diberi peluang jadi moderator dalam 1 program kat Egypt ni.
1st time kot. Dah la 1st time, guest pulak bukan calang2 orang.
2 orang hebat dari Palestin.
Kena speaking, kena tanya pasal perkembangan saudara seIslam di sana.
Sejak duduk Egypt, English memang terabur la sebab dah lama tak cakap english.
Bila kena jadi moderator ni, memang prepare habis laaa.




Monday, October 3, 2011

Pecah Rekod

Nak bagi ayah dgn mak tgk gambar ambik hari tu. Pecah rekod sebab KLIA x banjir dgn nangis kak uda. Hehe.

p/s : miss u all :)

Friday, June 17, 2011

Kematian

Di kala saya berjuang utk final exam di Mesir ni, saya serta kwn2 Puteri Wilayah yg ada di Mesir ni dikejutkan dgn berita kematian guru kami Puan Wikiam a/p Eh Pot. Beliau menghembuskan nafas terakhir semasa bertarung utk melahirkan anak kedua. Yang menyedihkan lagi, anak dia pun tak dpt diselamatkan. Mengikut kata akhbar yg publish berita dia, Puan Wikiam mati sbb air ketubannya masuk ke saluran darah & pergi ke paru-paru. Mungkin sbb kegagalan pernafasan la kot dia mati.

Sedih mmg sedih. Teringat lagi masa dia ajar saya Sejarah form 4 di Puteri Wilayah. She was a good teacher. Tapi apakan daya, mmg Allah dah ckp dalam Quran "kullu nafsin zaa ikatulmaut". Setiap yang bernyawa pasti akan mati.

Berita kematian Puan Wikiam mengingatkan saya tentang mati. Dah cukup ke amalan kalau tiba2 saya di jemput Ilahi? Juga mengingatkan saya kpd mak. Puan Wikiam mati sbb nak melahirkan anaknya. Jadi kita sebagai anak yg masih ada mak ni sayangilah dan hargailah mak kita.

Cuma saya tertanya-tanya sampai sekarang. Mcm mana kita nak doakan cikgu kita yg non muslim? Boleh ke tak?

Thursday, February 10, 2011

Saya Sayang 2M

Alhamdulillah saya dah sampai Malaysia pada 9Feb 2011.



video

Video yg sempat dirakam dari Asrama Rumah Wilayah Persekutuan on Friday, 28 Jan 2011.
Kami bdk2 Malaysia hanya tgk dari atas je. :)



p/s: saya xde bakat la nak menulis. tunjuk ni je yg mampu.:)

Tuesday, December 14, 2010

Saya kini!


Saja nak tunjuk kat mak & ayah.




Inilah saya bergambar dalam ribut pasir on the way balik rumah lepas habis class. Hehee =)



Friday, November 19, 2010

Eidul Adha Festival & Wilayah Gathering EWAH'10

Sorry masuk kan lambat sikit. Broadband susah nak dapat. Kambing saya warna hitam. Masa nak sembelih tu, ada org bgtau saya, kambing saya je betina. Tp x sure la betul ke x. Masa melapah, melimpah limpah susu dia! Tp x tau la kambing saya tu pregnant/ada baby kecik.

p/s : tgk gambar dari bawah ke atas ye. Dah tersalah susun. Malas nak betulkan balik. Nanti kena bayar broadband lebih. Huhu.. =)




Ni baby kambing. I'm not sure whether ni dari kambing saya atau x. Sbb masa melapah x nampak pun. Bila ust dah hantar kat rumah2 utk potong, baru perasan ada baby kambing ni.



Saya tgk masa ust2 melapah. Kwn2 medic lain pun ada gak. Semua bising "Eh ni lung kan? Tu liver kan? Wey tgk2! Tu heart tu!" Haha.. Mayat xde, kambing pun jadi. Bagus kan kami! =)



Melapah.



Kambing saya ada susu.



Selepas sembelih.



Sebelum sembelih. Sembelih kat lubang tu.

Thursday, September 9, 2010

Selamat Hari Raya!

Selamat Hari Raya Aidilfitri! :)

Monday, August 30, 2010

Gara-gara Tomyam!

During iftar smlm ayah pesan kat akak saya lepas teraweh g beli lauk utk sahur.
So lepas teraweh menapak la kitorang g kedai mkn.
Pakai telekung!
Mcm selalu wat kat Egypt g beli roti fino.
Hahaha~~

Kebetulan saya ni baru balik dari perantauan, akak belanja la mihun tomyam.
Perghh! Mmg masyuuukkkk tomyam dia!
Maklum ah dah lama x mkn tomyam yg menyengat.
Kat Egypt mkn tomyam x original.
Tawar hebeh je bak kata Ahli bait 302.
Huuuu...


Mkn punya mkn..

tetibe....

Pedaaaaasssss!

Arggghhhhh panas perut!

Saya tahan kan jugak.

Mkn lagi.

Dan lagi..

Sampai habis!


Apa hasilnya?


BERKAMPUNG DLM TOILET SAHUR SUBUH TD!
Ahhhahahahaha!
Mwahahahahaa!


Sunday, August 29, 2010

semua dah tukar

Dah 3 hari di kampung halaman a.k.a Malaysia.
Eh? Nak masuk 4 hari dah kot?
Pening! Pening jap..
Jam handphone still waktu Egypt.
Kena tambah 6 jam sendiri. Huu..

Apa kena mengena dgn semua dah tukar?
Saya cuma nak ckp kawasan Bandar Menjalara ni dah byk berubah.

Traffic light dah bertambah!
(power x saya! traffic light pun saya kira)

Dah laa...
Saja je nak merapu.
mwahahahaha!

Monday, August 23, 2010

Kimia!!

Biochem dah habis!

Yeyea!

Huarghhh!

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa!

Selamat Berpuasa

AYAH ckp " kak uda bgn sahurrrr! cpt bgn! nnt x sempat nak mkn! "

MAK ckp " kak uda nak nestum ke x? mak buatkan. Makan kurma! "

ABANG ckp.... Erk abg ckp apa eh? Emm selalu diam je kott.. Huhu..

AKAK ckp " Bang, nnt semayang terawih nak balik ngan ko taw! "

KAK LANG ckp " Wey bila nak g beli baju raya ni? " ? Haha!

KODEY ckp " De, jom teman aku g Mobil. Jom laaa.. Jom laa.. "


Dok kat sini x de ayat2 ni. Sob3x

Apa2 pun nantikan kepulangan saya! Hehe..

Selamat Berpuasa semua!

Selamat Beribadah!



Monday, July 12, 2010

Trip to Alexandria

Went to Iskandariah on 5th of July. Sampai sana pun dah asar. So rehat2 je kat rumah. That night ada Arab kawin kat situ. I recorded some videos tp bila nak upload asyik ada prob je. So wait for me to come home then i'll show u guys the video okey. =)

Esoknya 6th of July dapat makan seafood. Seeedaappp. Alexandria memang famous la kot ngan seafood sebab ada laut. Ngehehhh.. Lama x makan seafood! Memang bantai habis la sume. KahKah!
Unfortunately x sempat nak amek gambar byk2 so ni jela yg ada.



Lalala Lalala A bunyinya aa B bunyinya beh.. Haha! Lala laa..


Petang2, g jalan2 pusing2 Alex. Konon2 shopping la. Punya la syok ngah jalan2 ni boleh pulak rasa nak 'rakterbe'. Adushhh kacau betul! Call semua org. "Korang kat mana? Shopping cpt2 sikit auw! Nak rakterbe laaa.." Lawak kot bila terfikir balik. Sambil tunggu dorang habis shopping, sempat la g minum asir (jus) kat kedai area situ. Tp muka kak uda x leh letak kat sini sbb muka ketat sgt tahan nak rakterbe. Huhu..


Mango banyaaaakkk... =)

Tunggu punya tunggu finally habis pun dorang shopping. Pastu kena naik tremco pulak balik rumah. Tahan! Tahan! Bila dah sampai rumah, x maw pulak benda alaah tu keluar. Tension betul!


7th of July? Apa lagi.. G mandi laut laa..
Biasa dah kalau mandi, pakai jubah. Kakak2 senior ni la yg ajar mandi pakai jubah. Mula2 mcm pelik la gak. Btw here's the bukti that i mandi laut pakai jubah.



Berat wooo nak angkat ngan jubah basah2 ni..



Haha..


Enough utk skrg.. Nak tgk byk lagi kena tunggu kak uda balik Malaysia.